Potrzebujesz specjalistycznej opieki dietetyka?
Masz niejedną dietę za sobą lub przeciwnie dopiero stoisz przed tym wyzwaniem i zastanawiasz się jak sobie pomóc? Twoje wyniki badań się pogorszyły i musisz zmienić nawyki żywieniowe? Zmagasz się z insulinoopornością lub chorobami autoimmunologicznymi? Masz coraz mniej siły, dokucza Ci przemęczenie, a włosy i cera wyraźnie się pogorszyły? Stosujesz modne diety, a waga ani drgnie? Jesteś świeżo upieczoną mamą lub dopiero planujesz ciążę? Obserwujesz pogarszające się zdrowie i problemy bliskich Ci osób i zastanawiasz się jak możesz im pomóc?
Nie jesteś z tym sam! Większość moich podopiecznych zmaga się z podobnymi problemami. Zapewniam Cię, że dobrze trafiłeś! W swojej praktyce zawodowej pomogłam już wielu osobom odzyskać zdrowie i dobre samopoczucie.
Jestem tutaj dla Ciebie.
PRZYGOTOWANIE DO WIZYTY
Na pierwszą wizytę należy przygotować:
– aktualne wyniki badań: morfologia wraz z rozmazem, lipidogram (cholesterol, HDL, LDL, trójglicerydy), glukoza oraz insulina na czczo, hormony tarczycy (TSH, FT3, FT4), próby wątrobowe (ASPAT, ALAT)
Dodatkowo jeśli zachodzi konieczność dietetyk zleca kontrolę innych parametrów. Badania można dokonać po konsultacji z lekarzem internistą nieodpłatnie lub w dowolnym laboratorium diagnostycznym odpłatnie.
– dokumentację medyczną jeśli pacjent jest przewlekle chory wraz z zaleceniami od lekarza prowadzącego jeśli takie posiada
– listę leków oraz suplementów przyjmowanych na stałe
– listę produktów lubianych oraz nielubianych przez pacjenta
– wypełniony dzienniczek żywieniowy
Jak przygotować dzienniczek żywieniowy?
Przed pierwszą wizytą należy przygotować listę produktów spożywanych w ciągu minimum 3-ech ostatnich dni. Pozwoli to ocenić dotychczasowy sposób odżywiania, ewentualne błędy żywieniowe oraz zasugerować zmiany w diecie.
Jak przygotować się do pomiaru masy i składu ciała?
Pomiar powinien odbywać się ok. 3 godziny po posiłku oraz ok. 3 godziny po wysiłku fizycznym.
Do pomiaru należy przystąpić z pustym pęcherzem. Organizm nie powinien być ani mocno nawodniony ani odwodniony.
Pomiar wykonywany jest na boso dlatego w dniu pomiaru proszę nie zakładać rajstop (dotyczy kobiet).
WIZYTA PIERWSZA
Pierwsza wizyta w gabinecie dietetycznym to przede wszystkim szczegółowa rozmowa na temat aktualnego sposobu odżywiania wraz z analizą wyników badań laboratoryjnych oraz pomiarem masy i składu ciała. Dzięki uzyskanym wynikom podczas badania na analizatorze pacjent dowie się jakie jest jego dzienne zapotrzebowanie kaloryczne, poziom nawodnienia, ilość tkanki tłuszczowej oraz tkanki mięśniowej, wiek metaboliczny oraz jaka powinna być jego prawidłowa masa ciała. W oparciu o wywiad żywieniowy i dzienniczek zostanie przeanalizowany aktualny model odżywiania, preferencje oraz umiejętności kulinarne pacjenta. Informacje te pozwolą na postawienie diagnozy problemu oraz dopasowanie celu i przygotowanie do indywidualnej diety.
Pierwsza wizyta trwa ok. 45-60 minut. Dokładam wszelkich starań aby przebiegła ona w miłej i komfortowej dla pacjenta atmosferze.
Dieta przygotowywana jest na okres 4-ech tygodni, w terminie ok. 7 dni od momentu pierwszej wizyty pacjenta w gabinecie.
WIZYTA KONTROLNA
Wizyta kontrolna to kolejne spotkanie w gabinecie i pierwsza możliwość oceny skuteczności zastosowanej terapii. Na wizycie przeprowadzone zostanie badanie masy i składu ciała pacjenta, które pozwoli ocenić wpływ terapii na aktualną masę ciała. Zostanie ponownie szczegółowa rozmowa na temat stosowanej terapii, pojawiających się ewentualnych trudnościach z utrzymaniem diety.
Wizyty kontrolne odbywają się co ok. 4 tygodnie.